De al reeds uitgestelde lancering van een experiment van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol naar het Internationaal Ruimtestation ISS loopt nieuwe vertraging op, zo valt op de website van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA af te lezen.
Het SCK stuurt in het kader van een al 25 jaar durend onderzoeksproject een fotobioreactor naar het ISS om de werking van spiruline te testen. Het project moet cruciale informatie verschaffen over de zuurstofproductie door een actieve bacteriecultuur die gedurende verschillende weken aan gewichtloosheid en kosmische straling wordt blootgesteld.
Het toestel vliegt mee met een onbemande Dragon-capsule. Een Falcon-9 draagraket van raketbouwer SpaceX moet deze ruimtecargo, de vijftiende sinds het opstarten van het programma, naar het ISS slingeren.
De vertrekdatum was aanvankelijk 4 december, verschoof dan naar 8 december. Nu luidt het "ten vroegste" 12 december om 17.46 uur Belgische tijd.
Het nieuwe uitstel heeft te maken met het "klaar zijn van het lanceerplatform, de vereisten voor de nuttige lading, de besschikbare bemanningsleden in het ruimtestation en orbitale mechanismen", zegt de NASA, geciteerd door de gezaghebbende krant Florida Today.
Het lanceerplatform 40 had herstellingen nodig nadat op 1 september 2016 een Falcon tijdens een tanktest was ontploft. Volgens Florida Today wil SpaceX op dat platform nog eens de negen Merlin-motoren van de eerste trap van de Falcon-9 uittesten. Die trap is eerder al gebruikt.
Woensdag heeft een andere onbemande cargo, de Cygnus van raketbouwer Orbital ATK, afscheid genomen van het ISS. (Belga)